Biztonság Napja 2015

on .

Az idén immár hetedik alkalommal adott otthont Tiszaújváros a Biztonság Napjának április 25-én, ahol a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat, a Spider Speciális Mentőcsoport, valamint a FER Tűzoltó Kft. engedett betekintést mindennapi „életükbe”, munkájukba.
A rendezvény a résztvevők felvonulásával kezdődött, amit a Derkovits Fúvószenekar és a Derkovits Majorette Csoport közreműködése tett még hangulatosabbá.

Bráz György, Tiszaújváros polgármestere köszöntőjében kitért arra, hogy örömmel tölti el, hogy ismét rengeteg érdeklődőt vonzott ez a nap. Elmondta, hogy egy rendezvénysorozat „nyitó” eseményének tekinthető a Biztonság Napja, amelyen a társszervek egyre nagyobb számban vesznek részt. Szavait követően kezdődött el a Mentőgépjármű Vezetők V. Országos Ügyességi és Szakmai Versenye. Akik ezt a napot a Városháztér környékén töltötték KRESZ és ügyességi kerékpáros versenyen, újraélesztési bemutatón és gyakorlaton, valamint a Spider Speciális Mentőcsoport bemutatóján vehettek részt.

A csodálatos, napsütéses időben nem maradhatott el a gyerekek részére a „habparty” sem, a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók közreműködésével.

Az esemény zárásaként a Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság bemutatójára került sor.

A hivatásos tűzoltók egy összetett mentési bemutatót tartottak a mentők és a rendőrség közreműködésével, ahol az érdeklődők testközelből láthatták a beavatkozók megfeszített munkáját. A feltételezés szerint egy forgalmas kereszteződésben történt közlekedési baleset, ahol két személyautó és egy tehergépjármű ütközött. Az ütközés következtében a tehergépkocsi egy járókelőt is maga alá sodort. A mentés során az egységek feszítő-vágó berendezést használtak, hogy ki tudják szabadítani a roncsba szorult személyeket. A FER Tűzoltó Kft. egységei emelőpárna segítségével mentették ki a jármű alá szorult járókelőt. A bemutató további részében a hivatásos tűzoltók bemutatták, hogy mi következik be akkor, ha a tűzhelyen felejtett olaj meggyullad és nem megfelelő eszközzel történik annak oltása. Ezt követte egy roncs oltása a Mezőcsáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a hivatásos tűzoltók közös munkájával. A beavatkozás részleteit és a tűzoltók által végrehajtott feladatokat Németh Viktor tűzoltó főhadnagy, a Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka ismertette a közönséggel.

Az egész napot kitöltő színes családi programok rengeteg érdeklődőt vonzottak, ahol senki nem unatkozott.